circul de după circ - cirque du soleil


Virgil Untilă



" Quidam* is prime, mature Cirque. It is beyond circus, beyond theater; it makes the incredible visible."

TIME Magazine



În 1982, Guy Laliberte - un acordeonist din Quebeq, a avut o idee: a organizat un festival al artiștilor de stradă în localitatea Baie ST. Paul de pe valea raului St. Lawrence. Evenimentul a fost un succes și după numai puțin timp, când guvernul Quebeqului căuta o modaliate de a celebra 450 de ani de la debarcarea lui Jacques Cartier, a fost descoperită aceasta idee. Un milion și jumatate de dolari mai târziu, trupa era pe picioare și funcționa.

În deceniul care a urmat Cirque du Soleil a devenit un succes international. O serie de succese prezentate pretutindeni în America, au ridicat bugetul trupei la 10 milioane de dolari. Trupa dă cam 300 de spectacole pe an și are in jur de 500.000 de spectatori anual.

Cirque du Soleil este una dintre puținele realizări ce nu este numai un succes de masă, dar și un eveniment artistic remarcabil. Performanțele circului au fost scoase din praful de talaj și au urcat la dimensiunea teatralului cu ajutorul viziunii artistice și a performențelor ținând de lumini, machiaje, costume și scenografie.

Elemente de circ citate ironic: tobe ce anunta acrobatii; o calofilie ce amintește, și se regăsește în The Fifth Dimension a lui Luc Becon; machiaje menite nu doar să evoce lumea circului dar și lumea fantastică a tututor basmelor pământului, creând iluzii de volum și colaborând cu luminile pentru a da polivalența personajelor; o perindare delirantă de mitologii vag indicate sau încă inexistente; clovneria și iluzionionismul se amestecă cu suprarealismul; dexteritatile circului clasic și revolut se subordonează unei istorii ce niciodată nu se povestește până la capăt; trupuri ce nu doar săvârșesc acrobații spectaculoase și pretențioase ci desenează cu eleganța - încercând parcă o invocație - semnele unei lumi exotice; schelele de lumini aduc cu arcele turnului Eiffel, luminile proiectează pe pardolseală imaginea caldaramului din piatră cubică ce pe alocuri mai există în Europa cea bătrână, cu siguranță la Paris, dar și la Montreal; o armată mascată și machiată, lucrănd perfect coordonat pentru a creea iluzia, sfidând cultura vedetelor, a stelelor cu profil strălucitor și inevitabil plictisitor; chitari electrice, percuții, instrumente de suflat, claviaturi, sintetizatoare și bineînțeles acordeonul și armonica aduc un iz de Balcani și orient. (Nouă, românilor, ne amintesc de Phoenix și Mica țiganiadâ, cu nostalgia drumurilor și a caravanelor ce astăzi au devenit o realitate simetric interioară și exterioară omului de după sfârșitul istoriei și al religiilor, trăind sub ceruri golite de zei după a căror prezență tânzește, când copilul din el visează.) Ca și circul de altădată, Cirque du Soleil oferă un spațiu în care se încearcă reconstituirea a unei copilării ideale, poate niciodată existentă. Lumea reală, lumea de afară, este lumea părinților absenți, distrați, ce nu pot vedea minunile din jur pentru că citesc ziarul, neobservând că la rândul lor calcă pe aer...

Alungat de modernitatea curată și eficientă, venită cu propriul bagaj de iluzii - cinematograful, tv-ul și realitatea virtuală, circul se reîntoarce cu Cirque du Soleil folosind iluzii de tot felul pentru a exprima tot ce poartă cu sine, în el: inefabilul cortului, tristetea clovnului, permanenta aluzie la un trecut drapat cu nimbul nostalgiei și al inocenței pierdute... Alungat de tehnicile modernității, circul se întoarce cu Cirque du Soleil prin toate formele de media născute de modernitate: televiziune, videoclip și CD.

Nostalgia și fantasticul, tristețea lacrimând printre zâmbete - izgonite de asepticul, anesteziantul și terapeuticul modernității - se reîntorc cu Cirque du Soleil. Vraja lumii rănită de moarte de rationalismul cel mai adesea trivial al modernității ce i-a extirpat centralitatea, reușește să revină măcar și doar ca atmosferă.

Cirque du Soleil a reinventat circul.

Cu Cirque du Soleil, circul s-a reîntors aproape de nerecunoscut.



*Quidam este numele unuia dintre spectacolele lui Cirque du Soleil.